Jídlo na lodi
Jídlo pro vás připravuje profesionální lodní kuchař. Větším dílem vaří z čerstvých i trvanlivých surovin, které se nalodí zároveň s námi v sobotu. Z části pak ze surovin čerstvých, které pořídí během plavby, například na trhu nebo přímo od sedláků. Ryby často vybírá kuchař přímo od rybářů po jejich návratu z nočního lovu.
Maso i ryby
Během vašeho týdne na lodi je podíl hlavních jídel masitých a rybích ca 4 : 3. Na lodi je podáváno jednotné menu všem účastníkům zároveň. Držíte-li dietu, anebo nejíte ryby (anebo naopak nejíte maso), napište prosím svoje přání už do přihlášky – kuchaře na něj připravíme dopředu. Bude-li to možné, jídlo vám pak přizpůsobí. Lodní kuchyňka je malá a možnosti variability omezené, kuchař se musí soustředit především na kvalitu pokrmu servírovaného většině účastníků. Proto není možno vyjít vstříc individuálním přáním na úpravu jídel sděleným až po objednání surovin (několik dní před plavbou) nebo po nalodění.
Kololodní polopenze
Na Jadranu je v této podobě vynálezem GEOTOURu. Místní stravovací zvyklosti a možnosti lodní kuchyně jsou kombinovány s nutností zvýšeného přísunu energie při programu KOLOLOĎ, kdy není oběd na lodi. Je to vlastně zesílená polopenze:
- Snídaně tak má dva chody – kontinentální základ (kousek másla, džemík nebo medík, sýrek nebo paštika, případně vejce na tvrdo) a druhý chod bohatý na energii (např. těstovinový salát, vejce na různé způsoby, džuveč, rizoto, párky apod.), případně může být místo druhého chodu bohatší výběr uzenin, sýra a zeleniny. Dále je k dispozici müsli a mléko i jogurt. Během snídaně si můžete namazat chléb na cestu.
- K večeři je polévka nebo předkrm, salát, hlavní jídlo (zpravidla masité nebo rybí) a zákrm nebo ovoce.
Ke snídani i k večeři je k dispozici chléb v neomezeném množství, zpravidla tradiční bílý, čerstvý, křupavý.
Plná penze
- Snídaně je jednoduchá, (ač na moři, tak) kontinentální: kousek másla, džemík nebo medík, sýrek nebo paštika, případně vejce na tvrdo.
- K obědu je polévka (většinou vývarovitého typu), hlavní jídlo a salát.
- K večeři je polévka nebo předkrm, salát, hlavní jídlo (zpravidla masité nebo rybí) a zákrm nebo ovoce.
Ke snídani, k obědu i k večeři je k dispozici chléb v neomezeném množství, zpravidla tradiční bílý, čerstvý, křupavý.